fredag 8. mars 2013

Anmeld Vita Hjertego´for villedende markedsføring!

Mange krefter med Gry og Melissa i spissen har mobilsert seg de siste dagene for å få stopp på Vita Hjertego' sin villedende markedsføring. Har du ikke klaget enda, GJØR DET NÅ!



Forslag til klagetekst som du kan bruke når du bruker linken til Mattilsynet:

Jeg anmelder herved Mills DA for brudd på Markedsføringsloven i sine reklamer for Vita Hjertego´ Fraiche og Vita Hjertego´ Mat.

I reklamene hevder de at mettet fett er farlig og at vegetabilsk flerumettet fett er godt for hjertet. Det er ingen bevis for disse påstandene. Det finnes ingen bevis for at mettet fett fører til hjertesykdom. Dette er en myte som aldri har blitt bevist. Tvert imot finnes det flere nyere studier som beviser at mettet fett er sunt. Det finnes også flere studier som beviser at vegetabilsk flerumettet fett øker faren for hjerte- og karsykdom og død. Mills DA bryter helt klart markedsføringsloven § 2 når de driver med denne villedende markedsføringen av disse produktene. Selve navnet, Vita Hjertego´, er også villedende i denne forstand, da det lurer forbrukere til å tro at produktene fremmer helsen. Produsenter av lignende produkt i våre naboland er blitt anmeldt flere ganger:http://politiken.dk/mad/madnyt/ECE610530/becel-anmeldt-igen/  



Signer med ditt navn!

*** Her er linken til Mattilsynet:

http://www.mattilsynet.no/om_mattilsynet/kontakt_oss/


Bruk forbukermakten din til å få disse 
jukseproduktene ut av butikkene!



Anmeld Vita Hjertego´for villedende markedsføring!

Av Kim og Therese


Nå er det på tide at vi forbrukere bruker stemmen vår og sier ifra når ting er riv ruskende galt. Mills DA må anmeldes til forbrukerombudet for brudd på markedsføringsloven!


Nå for tiden kjører Mills DA et reklamestunt for sitt produkt Vita Hjertego´ Mat, og Vita Hjertego´ Fraîche, som skal være en "sunnere" erstatning for rømme og fløte. I reklamene blir vi advart mot det "farlige” mettede fettet. Og det er nettopp denne advarselen om "det farlige” mettede fettet, samt “det sunne” umettede fettet, “det som er godt for hjertet” vi reagerer på. Disse påstandene er absolutt ikke evidensbaserte. Mills DA pusher derfor bevisst villedende informasjon i reklamene for å fremme sine produkter.


Reklamene kan du se her hvis du ikke har sett de enda. Klikk her (http://www.youtube.com/watch?v=WBFbdSICmK8) for Vita hjertego´ Fraîche

Vita Hjertego´ Fraîche: Kvinne: ”Visste du at usunt mettet fett har en en viktig betydning for utviklingen av hjerte- karsykdommer? Heldigvis er det forskjell på fett, og ved å bytte til nyheten Vita Hjertego´ Fraîche, så får du mer av det sunne fettet som er godt for hjertet. Vita Hjertego´ Fraîche kan brukes på samme måte som vanlig rømme og creme fraîche. Bytt til vita hjertego´!!”


Og her (http://www.youtube.com/watch?v=CjChr4fXs34) er link til Vita Hjertego Mat.

Vita Hjertego´Mat tekst: Mann: ”Visste du at det er forskjell på fett? Og at det usunne metta fettet har stor betydning for utvikling av hjerte- karsykdomer? Men den gode nyheten er at du fortsatt kan spise godt med nyheten Vita Hjertego´ Mat, får du mer av det sunne, umetta fettet. Det som er godt for hjertet.”  Kvinne: ”Vita Hjertego´ Mat kan brukes på samme måte som vanlig matfløte Så du kan nyte god mat med god samvittighet. Bytt til Vita Hjertego´!!”


Nyere studier om fett

Flere ferske studier viser at mettet fett er nødvendig og faktisk meget sunt å innta (Haug og Christophersen 2008, Halleraker 2012, Storhaug 2011, Storhaug 2012, Yamagishi et al 2010). Det er derimot de vegetabilske omega-6 fettsyrene, som er hovedfettkildene i Vita hjertego´ sine produkter (og selvsagt også i Fraîche og Mat) som øker forekomsten av betennelse. Studier (de Oliveira Otto 2012) har vist at mettet fett fra meieriprodukter er spesielt sunt med tanke på hjerte- og karsykdommer. En blodfersk studie (Kratz, Baars og Guyenet 2013) som ble publisert i The European Journal of Nutrition i år bekrefter at det ikke finnes noe holdepunkt for hypotesen om at melkefett eller fettrike meieriprodukter skal øke sjansen for overvekt eller risikoen for hjerte- og karsykdom. Forskerne konkluderer dessuten med at inntak av fettrike meieriprodukter er omvendt proposjonalt assosiert med risikoen for overvekt, med andre ord så blir man slank av å innta mettet fett.


Ikke evidensbasert

Derfor er påstanden om at disse Vita Hjertego´produktene et ”sunnere alternativ” til creme fraîche og fløte er rett og slett juks og bedrag. I følge en helt ny meta-analyse (Ramsden et al 2013) øker disse fettsyrene dødelighet grunnet hjerte- og karsykdommer med opp til 35%, samt dødelighet uansett årsak med 29%. En annen meta-analyse fra 2010 (Siri-Tarino et al) konkluderer med at konsum av mettet fett ikke øker risikoen for hjerte og kar sykdommer. Dessuten viste et nyere studie fra 2012 (Galvao et al) at et høyt inntak av mettet fett økte overlevelsesraten fra hjerteinfarkt betraktelig, sammenliknet med både høyt inntak av flerumettet fett eller mager kost. Haug og Christophersen skriver i et brev til redaktøren i Tidsskriftet for den Norske Legeforening (2008) at de advarer mot de nåværende rådene om økt konsum av magre melkeprodukter og plantemargarin (slik som f.eks Vita Hjertego´) da forskning viser at melkefett gir mye nyttige næringsstoffer. Her (http://tidsskriftet.no/article/1638883) kan du lese hele artikkelen.


Juks og bedrag

Det er tydelig at Mills DA er utdatert og ikke følger med på nyere forskning når de så bastant går ut med å advare mot det ”farlige mettede fettet”. De har ikke reelle holdepunkt for dette, og dermed er disse reklamefilmene og plakatene et brudd på markedsføringsloven § 2. “Markedsføringslovens § 2 forbyr bruk av villedende opplysninger i markedsføring. Bestemmelsens første ledd lyder slik:«Det er forbudt i næringsvirksomhet å anvende uriktig eller av annen grunn villedende framstilling som er egnet til å påvirke etterspørselen etter eller tilbudet av varer, tjenester eller andre ytelser.»Villedende fremstilling vil både gjelde bruk av feil opplysninger og opplysninger som er objektivt uriktige, men er fremstilt på en villedende måte. Av praksis følger det at kravene til sannhet og til klar uttrykksmåte skjerpes når barn og unge er målgruppen.” (Regjeringen.no 2013)





9 kommentarer:

  1. Jeg har sendt inn min klage! Det er jo helt utrolig at de får lov til å reklamere slik :(
    Håper alt er bra med deg Benedikte<3 Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Alt vel her, men har vært så travelt ar bloggingen har lidd undet dette. Skal prøve å komme tilbake igjen snart! :)

      Slett
  2. Jeg har også sendt klage, men er overrakset at det er så få som gidder å engasjere seg. Irene

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er nok mange som tror at "margarin-politiet" sitter med sannheten dessverre...

      Slett
  3. Jeg har også klaget, skrevet innlegg på bloggen og postet i vei på Facebook :)

    SvarSlett
  4. Jeg har smakt det smøret en gang, og det ble den siste gangen. Og så tror jeg på sunn skepsis og fornuft i valg av produkter. Så når det gjelder mye av såkalte "sunne" blandingsprodukter så holder jeg meg unna.

    Å anmelde er et flott steg å gå :) Men også å slutte med å kjøpe produktene og oppfordre hverandre til å ikke å kjøpe. Det ligger forbrukermakt der også ;)

    Jeg har en award til deg, om du vil ta imot? :)
    http://www.egedenne.com/2013/03/i-got-awards.html

    SvarSlett
  5. Takk for fin tilbamelding :)
    Jeg må innrømme at jeg har snoket litt rundt på bloggen din tidligere, før jeg startet min egen blogg. Så du ligger allerede i inspirasjons-blogg-lista mi :)

    SvarSlett
  6. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I've joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I've shared
    your site in my social networks!

    my site; bypass pruners

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...